top of page

Косата е комплимент от природата. От вас зависи какво ще правите с него!Възможно ли е един фризьор да направи революция? Спокойно може да отговорим положително, ако става въпрос за Видал Сасуун. Мъжът, който не беше само фризьор, а рок звезда и творец.


Роден в Лондон през 1928 г. в еврейско семейство, Видал Сасун израства в приют, където майка му, имигрантка от Испания, е принудена да го остави. На 14-годишна възраст напуска училище и работи различни неща, като ходи и на курсове по фризьорство. Той става чирак във фризьорски салон и не просто е решен да успее, но има амбицията да бъде най-добрият в професията. С много работа и осъзнат стремеж да промени нещо във фризьорството, Видал Сасуун създава геометричните прически, които се превръщат в негова запазена марка.

Първия си салон открива през 1954 г. в Лондон. До края на живота му веригата Sassoon Salon се разраства до 32 салона и 14 училища по фризьорство по цял свят. През 1948 той се бие за Израел в арабско-израелския конфликт, а по-късно създава организацията Vidal Sassoon International Study for Anti-Semitism.

След като открива първия си фризьорски салон, Видал Сасун революционизира фризьорското изкуство с прическата "каре" (известна и като прическа боб). "Идеята ми бе да изрежа косата под някаква форма, така, както се реже плат и да премахна всичко излишно", споделя той. Така се ражда прочутата прическа "каре".

“Подстригването на косата е дизайн. Както в модата кройката е най-важна, същото е и с прическата.”, казва Сасун и с много труд достига до своя съвсем целенасочено търсен метод на подстригване, който става основополагащ за цялата индустрия.


През 60-те години на ХХ век нарушава властващите закони на фризьорството, като освобождава косата от многото шноли и фиби и използва дори и шампоан за фиксиране на къдриците на късите прически. Другият принцип в работата му е, че прическата трябва да става бързо и да се поддържа лесно.

“Косата е комплимент от природата. От вас зависи какво ще правите с него!”, казва той. Видал Сасуун подхожда към професията с ясното осъзнаване да създаде нещо значимо, което да промени изцяло възприятието и отношението към фризьорството.


На края на своя живот, Сасуун споделя, че много му се иска да вижда запазен този дух на освободеност и вяра в неограничените възможности у днешните млади хора, да се появи един млад човек, който да създаде нещо още по-значимо за фризьорската индустрия.


На 20 октомври 2009 г. е удостоен с Орден на Британската империя за принос във фризьорската индустрия на Великобритания.Статията е по материали от Интернет. Повече информация можете да намерите на сайта на Академията "Видал Сасун": https://www.sassoon.com/

424 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page