top of page

Фризьорът не е занаятчия, а художник

Актуализирано: 28.09.2018 г.

Казвам се Фарух Шамуратов. В тази прекрасна професия – на фризьора, попаднах, когато бях едва 12 годишен, когато започнах да се уча от моята майка и двамата ми братовчеда…

По волята на съдбата се озовах и се пробвах в тази сфера!

Няколко години трупах опит, но едва когато започнах да работя самостоятелно започнах да разбирам смисъла на тази професия. Нашата работа не е само да знаем „А-Б-то“ на професията, нужно е също умение за работа с клиента, познаване на законите на модата и стилистиката, умение да се позиционираш, да се презентираш, умение да се работи с формата на лицето на клиента, разбиране и уважение към потребностите на другите.


Да работиш с клиенти е голяма отговорност. Трябва грамотно да подбереш най-подходящото за клиента, да умееш да разбереш какъв човек стои пред теб, какъв тип е той, какво поведение и начин на живот има, да умееш да си представиш най-подходящата прическа и цвят за неговото лице. Нюанси има много: в прическата трябва да се съобразиш с определени правила, да отчетеш стила на обличане, формата на лицето, типажа на клиента и т.н.


Всеки стилист има свои виждания, своя представа за работата, и това е прекрасно! Така и аз имам своя техника, своя философия, и аз творя именно така, както и чувствам, и мисля, че в творчеството няма граници. Но задачата на стилиста е не само да реализира своя образ, но и да правилно да поднесе своето виждане. Ето защо на своите семинари аз често каня различни специалисти – други водещи стилисти, професионални гримьори, психолози, т.е. тези професионалисти, които помагат на стилиста да направи една цялостна завършена визия, но и компетентно да може да представи уменията си.


За мен от голямо значение е също да се работи бързо и чисто, ето защо аз взех основни техники от конкурентни работи и ги преобразувах в такива, които могат да се изпълнят във всеки салон и то бързо.


След като спечелих редица международни шампионати, разбрах че в нашата професия е нужно да се учиш постоянно и да се развиваш напред, и аз съм много благодарен на съдбата, че имах много и изключително силни наставници.


На своите практични семинари и мастър класове аз се старая на всички да покажа и докажа, че ние не сме занаятчии, а художници.

Ваш Фарух Шамуратов


Мастър клас с маестро Шамуратов, ще има на 29-29 октомври 2018 в Пловдив.


168 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page